کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین
در صورتی که بیمار به کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین دچار باشد و یا رشد فک پایین کمتر از حالت نرمال باشد که در اصطلاح به آن Mandibular deficiency می گویند.
یکی از مشکلاتی که برخی از بیمارانی را وادار می کند به مطب متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند، کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین است که در بیشتر از 40 درصد کودکان نیز مشاهده می شود. اما تعداد زیادی از والدین به اشتباه تصور می کنند که علت آن بد رشد کردن دندانها به سمت داخل دهان است. در حالی که به دلیل کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین، دندان ها به شکل نادرست رشد کرده اند.
هنگامی که بیمار به مشکل کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین دچار شده است، لب ها هم برروی هم قرار نمی گیرند. به صورتی که به نظر می رسد دندان های فک بالا نسبت به حالت نرمال جلوتر قرار گرفته اند و به تبع آن، لب بالا هم بالاتر و جلوتر قرار می گیرد که چهره بیمار مبتلا به کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین را زشت تر نشان می دهد. بنابراین درمان این عارضه ضروری می باشد.
درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین
برای تشخیص کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین باید تصویر نیم رخ بیمار توسط ارتودنتیست دیده شود.
روش معمول برای درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین، ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی می باشد که در آن به تدریج، چند عدد دندان از دهان بیمار خارج می شود. در این صورت فضای کافی به منظور جابه جا شدن دندان ها و قرار گرفتن دندان ها در جای خودشان فراهم می گردد.
کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین را می بایست با کمک دستگاههای فانکشنال و هدایت فک پایین را به سمت جلو درمان کرد. این نوع درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین جزء درمان های ارتوپدیک محسوب می گردد.
به عبارت دیگر با کمک دستگاههای فانکشنال اصلاح فکین انجام می گردد. اصولاً دستگاههای فانکشنال به منظور درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین دستگاههای متحرک بزرگی هستند که سبب تحریک رشد فک پایین می شوند تا فک پایین به اندازه و موقعیت نرمال خود برسد. این نوع از درمان های کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین بایستی قبل از سن بلوغ و پایان یافتن رشد بیمار انجام شود تا بهترین نتیجه حاصل شود. در صورت عدم انجام این نوع از درمان های کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین در زمان مناسب (قبل از سن بلوغ و پایان یافتن سن رشد) ممکن است بیمار در آینده به جراحی فک نیاز پیدا کنند.
طول دوره درمان اصلاح کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین
دوره درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین به میزان ناهنجاری بستگی دارد. هر چقدر میزان ناهنجاری در فک پایین بیشتر باشد، درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین نیز طولانی تر می شود. همچنین سن درمان نیز تاثیر زیادی در کاهش دوره درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین دارد. به این معنا که در کودکان و نوجوانان طول دوره درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین کمتر از سنین بالاتر است. به همین دلیل دندانپزشکان توصیه می کنند که در سنین کمتر برای درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین اقدام شود.
نتیجه درمان ارتودنسی کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین
زمانی که طول دوره درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین به اتمام می رسد، فک پایین بیمار هم راستا با فک بالای بیمار قرار می گیرد. به صورتی که با بستن دهان، هر دو لب پایین و بالا دقیقا بر یکدیگر منطق می گردد. نتیجه دیگر درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین، مرتب شدن دندانهاست که به صورت منظم در کنار یکدیگر قرار دارند. تکلم بیمار نیز به حالت عادی باز می گردد و بیمار می توانند بدون مشکل و به راحتی صحبت کند. غذا خوردن بیمار هم آسان تر می شود. زیبایی چهره نیز از نتایج مطلوب درمان ارتودنسی برای درمان کوچک بودن فک پایین یا عقب بودن فک پایین است.